Ana sayfa Bilgi Böğürtlenin faydaları nelerdir?

Böğürtlenin faydaları nelerdir?

0
bogurtlen

İçindekiler

Böğürtlen neye iyi gelir?

– Böğürtlenin yaprak ve meyvelerinin yüksek tansiyonda kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Koçarlı yöresinde yüksek tansiyonda taze böğürtlen meyvelerinin yenmesi yaygın olarak önerilir.

– Bursa’da halk arasında hipertansiyon tedavisi için böğürtlen meyvelerinin doğrudan veya şekere batırılarak yenmesi önerilir.

– Yurdumuzda halk arasında genel olarak kalp ve damar hastalıklarında meyveleri doğrudan yenerek kullanıldığı bilinmektedir.

– Kalp rahatsızlıklarında Malatya’da geleneksel olarak bitkinin çiçeklerinden infüzyon yöntemiyle hazırlanan çayı yemekten sonra günde 1 bardak içilir.

– Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde halk arasında kalp hastalıklarında böğürtlen meyveleri doğrudan yenir.

– Yapraklarından %5 oranında hazırlanan infüzyonun diüretik özelliği bitkinin yüksek tansiyonda kullanımını destekler.

– Halk arasında diüretik etkisi nedeniyle meyveleri infüzyon şeklinde hazırlanarak tüketimi de vardır.

– Şeker hastalığında halk arasında %5 oranında hazırlanan dekoksiyonu ve infüzyonunun kullanımı literatürlerde kayıtlıdır.

– Koçarlı yöresinde kan şekerini düşürmek için meyvelerinden infüzyon hazırlanarak yemeklerden önce kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Hipoglisemik etkisinden dolayı Orta ve Batı Karadeniz’de geleneksel olarak böğürtlenin kök ve dalları suda kaynatılıp süzülerek hazırlanan çayı dahilen kullanılır.

– Amasya’nın Merzifon ilçesinde diyabette böğürtlen meyveleri suda kaynatılarak dahilen tüketilmesi önerilir.

– Bingöl’ün Solhan ilçesinde de yapılan etnobotanik çalışmalarda halk arasında şeker hastalığında, bitkinin yapraklarından infüzyon şeklinde hazırlanan çayının yemekten sonra günde 1 bardak tüketildiği bilgisi mevcuttur.

– Dahilen görülen genel iç hastalıkların tedavisi için Dalaman’da halk arasında böğürtlen meyveleri taze olarak yaygın bir şekilde tüketilir.

– Halk arasında Koçarlı yöresinde böbrek taşı düşürmek için köklerinden hazırlanan dekoksiyon veya infüzyondan faydalınılır. Eğirdir’de ise böbrek taşlarına karşı meyvelerin doğrudan tüketilmesi önerilir.

– Böbrek taşı düşürmede halk arasında tercih edilen bir bitkidir.

– İdrar artırıcı amaçla meyve ve yaprakların sıcak suda bekletilmesiyle hazırlanan çay Elazığ’da halk arasında kullanılır. Aynı amaçla Antalya’nın Akseki ilçesinde böğürtlenin yaprakları dekoksiyon şeklinde suda kaynatılıp süzülerek dahilen; Isparta’nın Eğirdir ilçesinde ise idrar artırıcı olarak meyveler doğrudan tüketilir.

– Amasya’nın Merzifon ilçesinde halk arasında hemoroid tedavisinde böğürtlenin kökleri suda kaynatılıp süzülerek çay şeklinde aç karnına içilir.

– Hemoroid tedavisi için Eğirdir’de bitkinin köklerinden hazırlanan dekoksiyonun dahilen tüketilmesi önerilir.

– Şile’de kanama durdurucu özelliğinden dolayı kanayan yaranın üzerine bitkinin yaprakları ağızda çiğnenip konulur.

– Kellik tedavisi için Muğla’da yöresel olarak böğürtlen meyvelerinin taze olarak doğrudan yenmesi önerilir.

– Mide rahatsızlıklarında böğürtlen köklerinin halk arasında kullanımı yaygındır.

– Köklerinden hazırlanan dekoksiyon safra taşı rahatzsızlıklarında etkilidir.

– Mide ağrısında yaprak veya meyveleri sıcak suda bekletilip süzülerek dahilen kullanılır.

– Eğirdir yöresinde ülser gibi rahatsızlıklarda meyvelerin doğrudan yenmesi önerilir.

– Konstipasyon durumunda Elazığ’da halk arasında meyve ve yaprakları infüzyon şeklinde hazırlanıp çay şeklinde dahilen tüketilmesi önerilir.

– Antalya’nın Akseki ilçesinde ishalde bitkinin taze yaprakları dekoksiyon şeklinde suda kaynatılıp süzülerek dahilen kullanılır.

– Böğürtlen yapraklarından dekoksiyon hazırlanarak bademcik enfeksiyonunda gargara olarak kullanımı yaygındır.

– Bitkinin köklerinden bronşit tedavisinde kullanmak üzere dekoksiyon hazırlanarak kullanımı halk arasında bilinen bir yöntemdir. Böğürtlen meyveleri limon kabuğu da katılarak suda kayantılıp şurup haline getirildikten sonra Şile’de halk arasında öksürükte kullanımı önerilir.

– Soğuk algınlığı tedavisi için Elazığ’da ve diğer Doğu Anadolu illerimizde geleneksel olarak böğürtlenden infüzyon olarak hazırlanan çayın kullanımı bilinir.

– Bronşit gibi rahatsızlıklarda Bingöl ve Kırklareli yörelerinde halk arasında kuşburnu kökleri suda kaynatılıp süzülerek dahilen tüketilir.

– Yaprakları ezilip toz haline getirildikten sonra haricen yara tedavisinde kullanımı halk arasında yaygındır.

– Batı Karadeniz’de ve Yalova’da kanama durdurucu olarak böğürtlen yaprakları çiğnenip kanayan yere haricen konulacağı veya taze yaprakların doğrudan kanamalı bölgeye haricen uygulandığı bilgisi literatürlerde mevcuttur.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde geleneksel olarak ağız içi yaralarda ve aft gibi rahatsızlıklarda böğürtlen meyveleri taze olarak doğrudan yenir.

– Yanık tedavisi için Koçarlı yöresinde meyveleri ezilerek haricen kullanıldığı bilinir.

– Sakarya’nın Geyve ilçesinde yara iyileştirici amaçla bitkinin gövde ve yaprakları dekoksiyon şeklinde suda kaynatılıp haricen yaralı bölgeye sarılır.

– Ağız yaralarında böğürtlen suyunun tedavi edici olduğu bilgisi literatürlerde kayıtlıdır.

– Batı Karadeniz’de halk arasında kanser veya egzama gibi hastalıklarda yaprakları suda kayantılıp süzülerek aç karnına çayı tüketilir veya ısırgan yapraklarıyla da karıştırıldıktan sonra çayı hazırlanıp tüketilebilir.

– Bilecik’te halk arasında egzama tedavisi için meyve veya köklerinin suda kaynatılıp süzüldükten sonra çay olarak dahilen her gün tüketilmesi önerilir.

Böğürtlenin kimyasal bileşimi nasıldır?

Organik asitler, flavon, triterpenik saponinler, pentasiklik triterpenoit, gallik ve kateşik tanen ile çeşitli şekerler içerir. Taze meyveleri A vitamini bakımından zengindir.

Böğürtlenin diğer isimleri nelerdir?

Kür, Orman üzümü, Karantı, Göknem, Göknem dikeni, Böğürtlen üzümü, Börtlen, Bubucuk, Tilki yemi, Tırık, Tırrık, Börtlen üzümü, Göknem dikeni, Göknem, Anadolu böğürtleni, Moloş, Moramut, Pisko, Mora Dikeni

Böğürtlen hangi familyadandır?

Rosaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here