Ana sayfa Bilgi Sarımsağın faydaları nelerdir?

Sarımsağın faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Sarımsak neye iyi gelir?

– Orta Çağda hekimlerin, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, kullandıkları koruyucu maskeyi sarımsak usaresi ile ıslattıkları bilinir. İkinci Dünya Savaşında yaralanan Rus askerlerinin yaralarını tedavi etmek için sarımsağı ezerek yaranın üzerine koydukları bilinmektedir.

Antiseptik, idrar artırıcı, solucan düşürücü, iştah açıcı etkilere sahiptir. Antiseptik etkisi taşıdığı allicinden dolayıdır.

Kurt düşürücü amaçla kabuğu soyulmuş sarımsak dişi bir ekmek kabuğu parçasına kuvvetle sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenmesi tavsiye edilir. Kurt düşürücü amaçla Orta ve Batı Karadeniz’de geleneksel olarak sarımsak toz edilip sütle karıştırılarak dahilen tüketilir.

– Sarımsağın halk arasında bilinen “Doğal Antibiyotik” etkisi dişlerinin ezilmeden doğrudan yenilmesi ile sağlanır.

Saç ve sakal dökülmesinde Trabzon’da yöresel olarak sarımsağın soğancığı taze olarak haricen uygulanır.

– Ezine ve Dereli yörelerinde soğancıkların ezilip, saç dökülen yerlere sürülmesiyle saçkıran rahatsızlığında kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca saç dökülmesinde başa bir bezle birlikte sarılarak kullanılır.

– Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yılan sokmasında sarımsak dişi kesilip haricen uygulama yapılır.

Hemoroid rahatsızlıklarında Orta Anadolu’da geleneksel olarak 1-2 diş sarımsak suppozituvar şeklinde makattan uygulanır. Doğu Karadeniz bölgesinde soğancıkları ezildikten sonra, haricen, halk arasında hemoroidlere karşı kullanılır. Soğancıkların zeytinyağı ile birlikte ateşte eritilmesinden sonra, haricen, yanık tedavisinde kullanıldığı bilinir. Hemoroid tedavisi için Batı Karadeniz’de geleneksel olarak 1 bardak sütle beraber 2 diş sarımsak yutulması önerilir.

Sinüzit tedavisi için Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde sarımsak tereyağında kavrulup süt ve balla karıştırılarak günde 1-2 yemek kaşığı tüketilir.

– Ezine yöresinde soğancıkları pişirilip içine şeker katıldıktan sonra, tülbent içinde, rektal olarak, kadınlarda yumurtalık hastalıkları tedavisinde kullanılır. Soğancıklarının zeytinyağı katılıp pişirilmesinden sonra, ezilerek çıkartılan suyu ise damla halinde, kulak ağrısının giderilmesinde kullanılır.

– Dereli yöresinde soğancıklarının kırmızı acı biber ile birlikte ezilip çıkarılan suyu, sıcak süte katılarak, dahilen, grip tedavisinde kullanılır.

– Soğancıkları ezilip, haricen mantar hastalığında kullanılır. Dahilen ise kan şekerini düşürücü olarak ve ayrıca hayvan zehirlenmelerinde kullanılır.

– Beşikdüzü yöresinde sarımsağın toprak altı kısmından 300 g kadar alınıp ezildikten sonra, 25 adet limonun suyu ilave edilerek bir kavanozda karıştırılır. 24 gün karanlık bir ortamda bekletilip, süzülür. Bu karışım, dahilen, kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, şeker hastalığında halk arasında kullanılır. Kanser tedavisinde ise akşam yemekten sonra 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı hazırlanan sarımsak ve limon suyu karışımı kullanılır.

– İltihaplı yaralarda iltihabı kurutmak için sarımsağın ezilip yaranın üzerine konularak yara tedavisinde kullanıldığı bilinir.

– Yara iyi edici olarak kullanılmasının yanı sıra, kulak enfeksiyonlarının ve vajinal kandidiyazisin tedavisinde tercih edilir.

– Balgam söktürücü ve astım tedavisi amacıyla 100 g sarımsak haşlanıp aynı oranda balla karıştırılarak sabahları aç karnına yenildiği bilinmektedir.

Sarımsak tansiyonu düşürür mü?

– Dereli ve Şile yörelerinde soğancıkları yenilerek tansiyon düşürücü olarak kullanılır. Toprak altı gövdesinin doğrudan yutularak hipertansiyonda kullanımı olduğu literatürlerde kayıtlıdır.

– Kırklareli yöresinde hipertansiyona karşı kurutulmuş sarımsak dişleri doğrudan oral olarak alınır. Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde sarımsak yöresel olarak tansiyon düşürmek amacıyla çiğ olarak doğrudan yutulur. Amasya’nın Merzifon ilçesinde ve Bingöl’ün Solhan ilçelerinde yapılan çalışmalarda hipotansif etkisinden dolayı tansiyon yükselmesi durumlarında 1-2 diş sarımsak doğrudan çiğnendiği veya yutulduğu literatürlerde kayıtlıdır.

– Allicinin çok düşük konsantrasyonlarda bile patojen bakteriler üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Çürüme ve mayalanmayı durdurucu etkisi nedeniyle insanlarda hazımsızlığı önlemek için kullanılan preparatların terkibine girer. Ayrıca kokusu alınmış sarımsak, tansiyon düzenleyici amaçlı olarak bir çok preparatta yer almaktadır.

– Yurdumuzda Orta Anadolu’da geleneksel olarak halk arasında hipotansif etki için 1-2 diş sarımsağın doğrudan yutulması önerilir. Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde halk arasında hipertansiyonda 3-4 diş sarımsak ezilerek ayranla karıştırılıp içilir.

– Elazığ’da geleneksel olarak tansiyon düşürmek amacıyla çiğ olarak doğrudan veya yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi önerilir.

Tansiyon düşürücü amaçla kullanımı için 10 g sarımsak başı ezilip üzerine 10 g alkol eklenir. Karışım bir gün bekletildikten sonra bezden süzülerek elde edilen özün günde 3 defa 15-30 damla kullanılması önerilir.

– Kuzey ve Doğu Karadeniz bölgelerinde geleneksel olarak halk arasında sarımsak dişleri bütün olarak tansiyon düşürücü amaçla doğrudan yenilerek kullanılır.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde yaprakları taze olarak tansiyon düşürücü olarak doğrudan yenir.

– Sütle beraber kullanıldığında tansiyon düşürücü, idrar artırıcı olduğu, kolesterol düşürmek için de yurdumuzda halk arasında tüketildiği bilinmektedir.

Sarımsak ilaçları nelerdir?

Avicenna Garlic 460 mg Kapsül
– Her kapsülün içerdiği sarımsak tozu 460 mg’dır.
– Yetişkinlerin günde 1-3 kapsül kullanması önerilir. Sindirim sistemi sarımsağa karşı duyarlı olan kişilerde hassasiyet gelişebilir.
– Medfors İlaç firması tarafından üretilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Cirkulin Sarımsak Draje
– Enterik kaplı drajelerin her biri 66 mg kurutulmuş sarımsak tozu içerir. Beher enterik drajede bulunan allicin içeriği minimum 0.3 mg’dır.
– Hipertansiyonda koruyucu ve tedaviye destek olması amacıyla kullanılır. Sarımsak, insan plazmasında LDL kolesterol, total kolesterol ve kısmen gliserit değerlerinin düşmesine yardımcı olabilir.
– Günde 3 kez 2 draje olarak kullanımı önerilir.
– Münir Şahin firması tarafından üretilmektedir. Sağlık Bakanlığı izni ile üretilmiştir.

Sarımsağın kimyasal yapısı nedir?

Karbohidratlar (sakaroz, glikoz), vitaminler (A, B ve C) ve kükürtlü
bir uçucu yağ (%0,10-0,20) taşımaktadır. Uçucu yağ özellikle allil disülfür içerir.

Soğan ve toprak üstü organlarında Alliin bulunur. Soğanın ezilmesi ile Alliinase enzimi faaliyete geçer ve Allicin meydana gelir. Antibakteriyel etkiyi gösteren maddedir. Allicinin havanın oksijeni ile etkileşmesiyle sarımsağa kokusunu veren dialilsülfid ve benzeri uçucu yağ bileşenleri meydana gelir.

Sarımsak %0,1 yağ içerir. Yağı antimikotik etkilidir.

Sarımsak hangi familyadandır?

Allium

Açken sarımsak yerseniz ne olur?

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here