Ana sayfa Bilgi Çoban çantası bitkisi otu faydaları nelerdir? Çoban çantası ne işe yarar?

Çoban çantası bitkisi otu faydaları nelerdir? Çoban çantası ne işe yarar?

0
Çoban Çantası

İçindekiler

Çoban çantası bitkisi neye iyi gelir?

– Çiçekleriyle birlikte toplanan dallarının idrar arttırıcı özelliği bilinmektedir. Bu amaçla hipertansiyon tedavisinde yardımcı olarak kullanımı önerilir.

– Halk arasında tansiyon düşürmek amacıyla kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Geleneksel olarak kurutulmuş toprak üstü kısımlarının infüzyonunun idrar artırıcı özelliğine bağlı olarak tansiyon düşürücü amaçla kullanıldığı bilinmektedir.

– Çoban çantasının rahim üzerinde oksitosin benzeri kasılmayı artırıcı etkiye sahiptir. Bu etkisinden dolayı gebelikte kullanımı sakıncalıdır.

– Geleneksel olarak adet düzenleyici, adet kanamasını azaltıcı etkiye sahip olduğu literatürlerde kayıtlıdır.

Adet düzenleyici etkisinden dolayı Malatya’da halk arasında bitkinin toprak üstünde kalan kısımları infüzyon yöntemiyle hazırlanıp yemekten önce 1 bardak içilmesi önerilir.

– Niğde, İzmir, Elazığ gibi yörelerde halk arasında adet kanamalarında, kanamayı azaltıcı amaçla bitkinin toprak üstü kısımları suda kaynatılarak dahilen tüketilmesi önerilir.

– Halk arasındaki adet düzenleyici kullanımı, kanama durdurucu etkisinden dolayıdır. Bu etkisini içerdiği peptitlerden dolayı gösterir.

Kan durdurucu etkisinden dolayı haricen cilt yaralanmalarında ve kanamalarda kullanılır. Bunun için çiçekli dallarla birlikte taze yapraklar ezilerek yara üzerine haricen uygulanır.

– İzmir ve Manisa yörelerinde yara tedavisi için taze yaprakları ezilerek hazırlanan lapa haricen uygulanır.

Yara tedavisinde kullanıldığı, ayrıca astrenjan etkisinin de olduğu bilgisi literatürlerde mevcuttur.

– Halk arasında emzirme dönemindeki annelerde süt artırıcı amaçla kullanımı önerilir. Bu etkisini sağlamak için bitkinin tamamı suda kaynatıldıktan sonra içine bal eklenerek yemeklerden önce tüketilmesi önerilir.

– Doğu Anadolu’da böbrek taşı düşürmek ve idrar söktürücü amaçla bitkinin toprak üstü kısımlarından infüzyon şeklinde hazırlanan çayın dahilen kullanımı literatürlerde kayıtlıdır.

İdrar yolu rahatsızlıklarında Erzincan’ın Ergani Dağı çevresinde halk arasında bitkinin yapraklarından dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayının dahilen kullanımı önerilir. Bitkinin çiçekli dallarının da idrar artırıcı özellikte olduğu literatürlerde kayıtlıdır.

– Afyon ve Elazığ yörelerinde çiçekli dalları sıcak suda bekletilerek veya doğrudan dahilen kabızlık durumlarında halk arasında kullanılır.

İshalde ise halk arasında bitkinin kuru yaprakların infüzyonu dahilen kullanımı önerilir.

– Trabzon ve Rize’de yöresel olarak bağırsak hastalıklarında kökleri yemek şeklinde hazırlanarak tüketilir.

Hemoroid tedavisi için Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yaprakları lapa haline getirilip haricen uygulanır.

Bronşit tedavisi için taze meyveleri bal ile birlikte sabahları aç karnına kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Antitussif etkisinden dolayı Doğu Anadolu’da bitkinin toprak üstü kısımlarından infüzyon şeklinde hazırlanan çayının dahilen kullanımı önerilir.

Sinüzit tedavisi için Manisa’nın Alaşehir ilçesinde halk arasında cilt yaralanmalarında bitkinin meyvelerinden çıkarılan suyunun su ile karıştırıldıktan sonra koklatılarak uygulanması kullanılan tedavi yöntemidir.

Baş ağrısına karşı Bingöl’ün Solhan ilçesinde bitkinin yaprakları ezildikten sonra kompres şeklinde haricen uygulama yapılarak tedavi sağlanır.

– Trabzon ve Tunceli yörelerinde şeker hastalarına toprak üstü kısımlarının suda kaynatılarak tüketilmesi, kan şekerini düşürmek için önerilir.

– Doğu Anadolu’da kan şekerini düşürmek amacıyla diyabette toprak üstü kısımlarının kaynamış suda kısa süreli bekletilerek hazırlanan çayın dahilen kullanımı önerilir.

– Bitkinin diyabette kullanımıyla ilgili literatür kayıtları mevcuttur.

– Bitkinin toprak üstü kısımlarının mide rahatsızlıklarında, ülserde, mide yanmalarında özellikle İç Anadolu bölgesinde halk arasında kullanımı yaygındır.

– Gaziantep ve Erzincan’da diş ağrıları ve diş eti kanamalarında yaprak ve tohumlarının dekoksiyonunun haricen gargara şeklinde uygulanması halk arasında bilinen bit tedavi şeklidir.

Çoban çantası içeren ilaçlar hangileridir?

Nutraxin Regulex Tablet
– Capsella bursa-pastoris (Çoban çantası) ekstresi 250 mg, standardize Salix alba (Söğüt) kabuk ekstresi 150 mg, standardize Cimicifuga racemosa kök ve rizom ekstresi 50 mg,Achillea millefolium (Civan perçemi) ekstresi 150 mg, standardize Vitex agnus-castus (Hayıt) ekstresi 40 mg, Viburnum prunifolium (Viburnum) ekstresi 150 mg içerir.

– Adet döneminden yaklaşık bir hafta önce başlanarak, dönem bitene kadar günde 1 tane kullanılması önerilmektedir.

– Magnezyum stearat, mikrokristalselüloz, polivinil pirolidon, kroskarmelloz sodyum içermektedir. Suni aroma, tuz, laktoz ve koruyucu içermez.

– BİOTA firması tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Çoban çantasının kimyasal bileşimi nasıldır?

Toprak üstü kısımları kemferol, kersetin, luteolin, krizoeriyol gibi flavonoitler, amino asitler ve peptitler, alkaloit, glukosinolatlar, klorojenik asit gibi kafeik asit türevleri ve saponin grubu bileşikler içerdiği belirtilmiştir.

Çoban çantasının diğer isimleri nelerdir?

Kuşekmeği, Çıngıldaklı ot, Bulgurcuk, Kuşkuş otu, Kuşkuş

Çoban çantası hangi familyadandır?

Brassicaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here