Ana sayfa Bilgi Dağ kekiğinin faydaları ve yararları nelerdir?

Dağ kekiğinin faydaları ve yararları nelerdir?

2

İçindekiler

Dağ kekiği neye iyi gelir?

– Ülkemizde toprak üstü kısımları halk arasında hipertansiyon tedavisinde kullanılır. Yapraklarından hazırlanan infüzyon da tansiyon düşürücü amaçla kullanıldığı bilinmektedir.

– Koçarlı, Aydın, Muğla yörelerinde bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyon veya dekoksiyon halk arasında günde 1-2 çay bardağı olacak şekilde tansiyon düşürücü amaçla kullanılır.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde kekiğin toprak üstü kısımları suda kaynatılıp süzülerek hazırlanan çayı günde 2 kez 1 bardak içilerek hipotansif etkisinden dolayı kullanılır.

– Eğirdir ve Bodrum yörelerinde çiçekli kısımlarından veya yapraklarından hazırlanan infüzyon hipotansif etkisinden dolayı tercih edilir.

– Balıkesir ve Çanakkale’de Kaz Dağları yöresinde kekiğin toprak üstü kısımlarından hazırlanan dekoksiyon mide rahatsızlıklarında çay şeklinde tüketilir.

– Muğla yöresinde baş ağrısına karşı uçucu yağı alın bölgesine masaj uygulaması ile haricen sürülür. Balıkesir’de ise baş ağrısına karşı taze yaprakların doğrudan çiğnenmesi halk arasında önerilen bir yöntemdir.

– Soğuk algınlığında tohumlarının halk arasında kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılan preparatların terkibine girer. Bronşit ve nezle tedavisinde kullanılan perparatların hazırlanmasında antiseptik ve balgam söktürücü etkisinden dolayı tercih edilir.

– Kumluca ve Bodrum yörelerinde grip, nezle,astım, bronşit gibi rahatsızlıklarda dağ kekiği çiçek ve yaprakları kurutulduktan sonra yarım kahve kaşığı kadar alınıp 1 çay bardağı kadar su ile infüzyonu hazırlanıp süzülür. Bu şekilde hazırlanarak taze olarak günde 2-3 kez içilmesi önerilir.

– Koçarlı yöresinde ise soğuk algınlığı durumunda bitkinin toprak üstü kısımlarından elde edilen yağ, haricen uygulama yapılarak kullanılır.

– Öksürük ve nezle gibi rahatsızlıklarda Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra dekoksiyon yöntemiyle suda kaynatılıp süzüldükten sonra sabahları 1 bardak içilmesi önerilir.

– Dağ kekiği spazm giderici olarak ve mide rahatsızlıklarında halk arasında tercih edilir.

– Mide rahatsızlıkları için bitkinin toprak üstü kısımları, yaprakları ve çiçeklerinden hazırlanan infüzyonunun Ezine ve Koçarlı yörelerinde kullanımı yaygındır.

– Yaprak ve çiçekli kısımların dekoskiyonu ise halk arasında bulantıya karşı kullanılır.

– Mide ağrısında yurdumuzda geleneksel olarak toprak üstünde kalan kısımlarının sıcak suda bekletilip süzüldükten sonra dahilen çay şeklinde kullanıldığı bilgisi literatürlerde mevcuttur.

– Sindirimi kolaylaştırmak için yaprakları ufalanarak yemeklere katılması veya yaprak ve çiçekli kısımları suda kaynatılıp yemeklerden sonra tüketilmesi Koçarlı yöresinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Bitkinin toprak üstü kısımları suda kaynatılarak hazırlanan çayı gaz söktürücü amaçla kullanılır.

– Karın ağrılarına karşı Koçarlı yöresinde toprak üstü kısımlarından hazırlanan çay dahilen kullanılır. Bodrum ve Datça’da’da uçucu yağı bağırsak gaz ve spazmlarında haricen uygulanır. Karın ağrısı için çiçekli dalları suda kısa süreli kaynatıldıktan sonra süzülüp içine limon katılarak dahilen kullanımı önerilir.

– Ülkemizde kan şekerini düşürmek amacıyla halk arasında kullanımı yaygındır.

– Muğla ve Balıkesir yöresinde dağ kekiği uçucu yağı 1 bardak suya birkaç damla olacak şekilde damlatılıp kan şekerini düşürmek için kullanımı önerilir.

– Kan şekerini düşürmek amacıyla Koçarlı, Bodrum ve Ezine yörelerinde yaprak ve çiçekli kısımlardan hazırlanan infüyonu, toprak üstü kısmından hazırlanan dekoksiyonu dahilen olacak şekilde kullanılabilir.

– Ayrıca kekik yağı olarak adlandırılan uçucu yağı da dahilen şeker hastalarında kan şekerini düşürmek için halk arasında kullanıldığı bilinmektedir.

– Isparta’nın Eğirdir ilçesinde geleneksel olarak kırık çıkık durumlarında bitkinin yapraklarının suda uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanan lapanın haricen uygulanması yaygın bilinen yöntemlerdendir.

– Burkulmalarda ise aynı yörede yapraklar su ve unla birlikte ezilip akşamları haricen uygulanır.

– Bitkinin taze yaprakları ve çiçekleri ezilerek biraz ıslatıldıktan sonra oluşan lapa haricen mantar gibi cilt rahatsızlıklarında haricen kullanılır. Bitkinin aynı kısımlarından hazırlanan infüzyonun da haricen mayasıl gibi rahatsızlıklarda kullanıldığı bilinmektedir.

– Antihelmentik olarak kullanımı yaygın olarak bilinir. Bu amaçla bitkinin yapraklı ve çiçekli kısımlarındn infüzyon şeklinde çay hazırlanarak 10 gün süreyle günde 1 kez aç karnına 1 bardak olarak kullanılır

Dağ kekiğinin kimyasal bileşimi nasıldır?

%2-3 oranında uçucu yağ (karvakrol, timol) taşır. Ursolik asit ve oleanolik asit gibi triterpenik maddeler ve flavon içerir.

Dağ kekiğinin diğer isimleri nelerdir?

Kekik, Taş kekiği, Ak kekik, Deli kekik, Eşek kekiği, Arı kekiği, , İncir kekiği, Beyaz kekik, Topanbaşlı kekik, Bilyalı kekik

Dağ kekiği hangi familyadandır?

Labiatae

BeğenmedimBeğendim (Şu anki puan: +2 - Toplam 1 kişi puan verdi)
Loading...

2 YORUMLAR

  1. Bu fotoğraftaki kılık resmini fotoğrafini nerden buldunuz bu benim çektiğim bir resim benm evim bnm elim bunu bir yerde paylasmadim buna nerden buldunuz çok merak ediyorum

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here