Ana sayfa Bilgi Rezenenin faydaları nelerdir?

Rezenenin faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Rezene neye iyi gelir?

– Kökleri idrar atılımını artırarak hipotansif amaçla halk arasında kullanılır.

– Yaprağı iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır. Kökü ise idrar arttırıcı amaçla halk arasında kullanılmaktadır.

İdrar artırıcı, metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakıcı özelliklerinden dolayı zayıflama çayları terkibine girer. Ayrıca diüretik etkisinden dolayı mesane ve böbrek taşı düşürmek amacıyla halk arasında kullanımı vardır.

– Bitkinin meyveleri halk arasında gaz söktürücü, midevi ve süt arttırıcı olarak kullanılır.

Gaz oluşumuna karşı meyvelerinden %2 oranda olacak şekilde hazırlanan infüzyon, bebeklerde ve küçük çocuklarda dahilen kullanılır.

– Meyveler çok iyi karminatif özelliktedir. Gaz söktürücü amaçla Yalova’da halk arasında rezene yapraklarından dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çay dahilen tüketilir.

Gaz sancısına karşı yapraklarından hazırlanan infüzyon da çocuklarda yemekten sonra dahilen kullanılır.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde halk arasında rezene tohumlarının sıcak suda bekletilerek hazırlanan çayı günde 2 kez tok karnına balgam söktürücü olarak kullanılır.

– Halk arasında soğuk algınlığı, bronşit ve öksürükte etkili olduğundan çay şeklinde kullanımı önerilir. Bu kullanımı anetol ve fenkonun sekretolitik etkisinden dolayıdır. Anetolün aşırı kullanımı konvülziyona neden olabileceği için epileptik hastalarda kullanılmamalıdır.

– İzmir ve Niğde’de halk arasında soğuk algınlığı ve bronşit rahatsızlıklarında meyvelerinden hazırlanan dekoksiyon dahilen kullanılır. Bu dekoksiyon sabahları 1 çay bardağı öksürüğe karşı da önerilir.

– Balıkesir’de halk arasında taze rezenenin toprak üstü kısımları yetişkinlerde doğrudan yenilerek sakinleştirici amaçla kullanılır. Bebeklerde sakinleştirici ve uykuya kolay dalma amaçlı olarak ise meyvelerinden hazırlanan infüzyon tercih edilir.

– Çanakkale yöresinde ise uykusuzluğa karşı ve sakinleştirici olarak yetişkinlerde toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyonun kullanımı yaygındır.

– Antalya yöresinde yapraklarından hazırlanan infüzyon, halk arasında günde 1-2 bardak dahilen olacak şekilde karın ağrısı, ishal, grip ve göz hastalıkları ve göğüs yumuşatıcı olarak dahilen kullanılır. Bu infüzyon aynı zamanda süt artırıcı amaçla da kullanılır. İnfüzyon kurutulup toz haline getirilmiş yapraklardan yarım kahve kaşığı,1 bardak suya olacak şekilde hazırlanır.

– Çanakkale yöresinde halk arasında mide rahatsızlıklarına karşı toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyon dahilen kullanılır.

– Balıkesir’de halk arasında gözde oluşan kaşıntı durumunda toprak üstü kısmı suyla ısıtılıp buharı haricen göze temas ettirilir.

Gebelik ve emzirme döneminde infüzyon şeklinde tavsiye edilen dozlarda kullanılması gerekir. Ayrıca Ege Bölgesinde genç yapraklı gövdeleri gıda olarak da tüketilir.

Rezenenin kimyasal yapısı

Uçucu yağ bakımından bütün organları zengindir. Uçucu yağın büyük kısmı trans-anetoldür. Meyveleri özellikle fenkon ve anetol bakımından zengindir.Tohumlarında ise limonen, trans-anetol, östragol, fenkon, alfa pinen ve gama terpinen taşıdığı bilinir. A vitamini bakımından zengindir.

Rezenenin diğer isimleri nelerdir?

Arapsaçı, İrziyan, Mayana, Raziyane, Tatlı rezene

Rezene hangi familyadandır?

Apiaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here