Ana sayfa Bilgi Rezene Otu nerede yetişir? Hangi bölgede, hangi illerde yaygındır?

Rezene Otu nerede yetişir? Hangi bölgede, hangi illerde yaygındır?

0

Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklerini açan genellikle 2 ile 2,5 metre boylarında uzayabilen bu otsu bitki oldukça şifalıdır ve tedavi etkisi yüksektir. Rezene bitkisinin yeşil gövdesi ve sarıçiçekleri vardır. Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa gibi birçok bölgede yabani olarak yetişir. Ülkemizde ise genel olarak olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunmaktadırlar.

A, B, C ve E vitaminleri rezene bitkisinde bulunduğundan birçok rahatsızlıklara karşı tedavi amaçlı kullanılan doğal bitkilerin en önemlilerinden biridir. Şifa dağıtır, oldukça yararlıdır. Rezene tohumlarında yüksek miktarda yağ bulunur ve etkilidir. Rezene yaprakları ise yemeklerde ve baharatlarda kullanılmaktadır. Ayrıca rezenenin tohumları ve yaprakları kurutularak şifalı olan çayı yapılır. Son yıllarda özellikle emziren annelerin hem bebeklerinde hem de kendilerinde gaz problemlerini azaltması sebebiyle vazgeçilmez hale gelmiştir. Rezene bitkisini hazır poşette tüketmek yerine doğal olanını bulup kullanmak faydalıdır. Bitki ekildikten iki yıl sonraki ilk sonbaharda olgunlaşır ve tohumları yarılarak kullanıma hazır hale gelir. Toplanan tohumlar gölgede kurutulur. İçeriğinde nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan bitki sıvısı ile birlikte şeker bulunur.

Rezene çayının antioksidan özelliğinden dolayı tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bağırsakların sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sistemine iyi gelerek midede gerçekleşebilecek hastalıkları engeller. Rezene çayının sakinleştirici özelliği de vardır, depresyon tedavisinde kullanılır. Vücutta ki yağların erimesine katkı sağlayarak kilo vermeye de yardımcı olur.

Rezene yağı çok farklı uçucu yağlar içerir ve bu yağların birçok tıbbi etkisi vardır (gaz giderici, antiseptik ve balgam söktürücü, vb.). Yaraların mikrop kapmasını ve enfeksiyondan korunmasını da sağlar. Aynı zamanda sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışmasına, sinirler ve kaslar üzerine olumlu etkileri vardır.

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here