Ana sayfa Bilgi Karabaş otunun faydaları nelerdir?

Karabaş otunun faydaları nelerdir?

0
Karabaş Otu

İçindekiler

Karabaş otu neye iyi gelir?

– Koçarlı yöresinde bitkinin çiçek ve yapraklarından hazırlanan infüzyon hipotansif etkisinden dolayı halk arasında dahilen kullanılır.

– Balıkesir ve Çanakkale’de Kaz Dağları yöresinde halk arasında toprak üstü kısımlarından hazırlanan dekoksiyonu hipertansiyon ve kalp rahatsızlıklarında kullanılır.

Kalp ve damar hastalıkları rahatsızlıklarında karabaş otu çiçeklerinin haricen banyo şeklinde kullanımı önerilir. Banyo olarak hazırlanması için 20 litre suya 20-100 g kadar lavanta çiçeği eklenmesi gerekir.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde ve Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yöresel olarak bitkinin çiçek ve yaprakları suda kaynatılıp süzülerek hazırlanan çayı günde 1 bardak damarlardaki vazodilatör etkisinden dolayı ve kalp rahatsızlıklarında kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Uçucu yağının halk arasında antiseptik amaçla hem dahilen hem de haricen kullanımı vardır. Dahilen kullanımda doz önemlidir, yüksek miktarda kullanımı zararlıdır.

– İnfüzyon dahilen kullanılacaksa %4-5 oranında hazırlanır ve günde 3-4 bardak olacak şekilde kullanımı önerilir. 1 fincan çay hazırlamak için 1-2 çay kaşığı karabaş otu droğu kullanmak gerekir. Ayrıca uçucu yağı da 1 şekere 3-4 damla damlatılarak kullanılabilir.

– Kullanım şekli olarak genelde %2-5 oranında hazırlanan infüzyonu tercih edilir.

– Koçarlı yöresinde kolesterolü düşürmek için çiçek ve yapraklarından hazırlanan infüzyon, günde 2-3 kez birer çay bardağı kadar tüketilmektedir. Aynı şekilde hazırlanan infüzyon dahilen balgam söktürücü ve öksürük kesici amaçla, mide rahatsızlıklarında kullanımının yanında özellikle yaşlılarda Parkinson hastalığı gibi el titreme durumlarında kullanımı bilinmektedir.

Ağrı kesici, egzama ve diğer cilt yaralarında iyileştirici, balgam söktürücü, sakinleştirici özelliklerinden dolayı halk arasında geleneksel kullanımda yeri vardır. Etkisini içeridği uçucu yağdan dolayı gösterir.

– Uçucu yağı antimikrobiyal, antifungal etkilidir.

Huzursuzluk, gerginlik gibi durumlarda uçucu yağı inhalasyon şeklinde uygulanarak kullanılır.

– Koçarlı yöresinde sakinleştirici amaçla çiçek ve yapraklarından infüzyon hazırlanıp tok karnına kullanılması önerilir.

– Eski zamanlardan günümüze kadar gelen ve en bilinen özelliklerinden biri de safra salgısını artırmasıdır.

Ağrılı spazmlarda, adet söktürücü gibi kullanımının yanında haricen yara ve yanık tedavisinde kullanımı halk arasında yaygındır.

– Geleneksel olarak migren ağrılarında, kramplarda ve bronşiyal astımda kullanılır.

– Haricen romatizmal rahatsızlıklarda, gerginlik gibi durumlarda sedatif amaçla kullanımı bilinmektedir.

Mide ağrısında yurdumuzda toprak üstünde kalan kısımları veya çiçekli dalları sıcak suda bekletilip süzülerek çay şeklinde dahilen kullanımı literatürlerde kayıtlı tedavi yöntemlerindendir.

– Gebelikte teratojenik etkiye rastlanmamıştır; ancak düşüğe sebep olabileceğinden kullanılması önerilmez.

Karabaş otu içeren ilaçlar hangileridir?

Maximfor Kapsül

– Karabaş otu (Lavandula Cariensis-Stoechas), Ekinezya (Echinacea sp.), Ardıç (Junipers communis), Ginkgo Biloba (Ginkgo Biloba), Çörek otu (Nigella sativa), Isırgan tohumu (Urtica sp.), Enginar (Cynara cardunculus), Polen (Pollen), Günlük (Liquidambar Orientalis), Ginseng (Panax Ginseng), Deve dikeni tohumu (Silybum marianum), Gül hatmi çiçeği (Althea Rosea), Kereviz (Apium graveolens) içerir.

– Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olan besin desteğidir.

– Günde 3 kez yemeklerden 1 saat kadar önce 1’er kapsül bol su ile alınır. Mide hassasiyeti olanların yemek sonrası kullanması tavsiye edilir.

– Doğafarma firması tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Bitkisel Ağız Spreyi (Karabaş)

– Karabaş otu suyu, zeytin yaprağı özütü, adaçayı özütü, bitkisel gliserin, bitkisel saponin içerir.

– Larenjit, farenjit, gibi boğaz rahatsızlıkları, bademcik iltihabı, diş iltihapları gibi durumlarda gargara olarak kullanılabilir. Diş etlerini destekleyicidir. Antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkileriyle ağız kokusunu giderir. Günde 2-3 kez kullanımı önerilir.

– Günde 3-4 defa doğrudan ağız içine ve ağız boşluğuna püskürterek kullanılır.

– DÜAG firması tarafından temin edilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Algo-Wax Simple Pomad

– Kafur (%5), Lavanta (Lavandula angustifolia) yağı (%1), Hakki kekik (Thymus vulgaris L.) yağı (%0,5), Mentol (%3), Terementi yağı (%5), Okaliptus esansı (%2) ve vazelin (33,40g) içerir.

– Lokal dekonjestan ve analjezik etkiye sahiptir. Soğuk algınlığına bağlı nezle, öksürük, kas sertleşmesi, sebepsiz baş ağrıları, boğaz rahatsızlıkları, ses kısıklığı, çocuklarda gece öksürmelerinde ve boğmaca tedavisinde kullanılır.

– 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Çocukların burun deliklerine sürülmez. Göz, mukoza zarı veya diğer hassas bölgelere temas etmemelidir.

– Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklarda boğaz ve sırta ovularak sürülür, kuru ve sıcak bir bezle örtülür.

– Ses kısıklığı, boğaz tahrişi gibi durumlarda 2 tatlı kaşığı pomad sıcak suda eritilir, çıkan buhar solunur. Karışım tekrar ısıtılmaz.

– Baş ağrılarında şakaklar pomad ile ovulur.

– Kas sertleşmelerinde rahatsız bölge sıcak örtü ile kapatılır, daha sonra pomad ile ovulur.

– Şifa Kimya firması tarafından temin edilir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ara ürün izin belgesi ile satışına izin verilmiştir.

Karabaş otu kimyasal bileşimi nasıldır?

Glikozit, saponinler ve uçucu yağ taşır. Kaliks ile birlikte toplanan çiçeklerinin içerdiği uçucu yağ miktarı %60 kadar olduğu bilinmektedir. Ayrıca hidroksikumarinler, %13 oranında tanen, kafeik asit türevleri de bileşiminde tespit edilmiştir.

Lavandula stoechas uçucu yağı keskin kokuludur. Toprak üstü kısımlarının su buharı distilasyonu ile elde edilir. Uçucu yağı “Oleum Lavandulae romanae” olarak isimlendirilir ve kafur, fenkon, borneol, terpinol, sineol gibi terpenik bileşikler içerir.

Karabaş otu hangi familyadandır?

Labiatae

Karabaş otunun diğer ismi nedir?

Lavanta ismi ile de bilinmektedir.

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here