Ana sayfa Bilgi Dardağan nerede yetişir? Hangi bölgede, hangi illerde yaygındır?

Dardağan nerede yetişir? Hangi bölgede, hangi illerde yaygındır?

0

Bir çitlembik türüdür. Günümüzden yaklaşık 9 bin yıl önce de Anadolu‟da insanların küçük küremsi meyvelerini yaygınlıkla yedikleri bir ağaçtır. Bitkinin çekirdekleri yöredeki dağ köylerinde bugünde öğütülerek bir tür bulamaç yapılmaktadır. Yöresel olarak adları, dağan, çeltik, çıtlık veya çitmik olarak da bilinmektedir. Dardağan bitkisi çiftlik hayvanlarına yem olarak kullanıldığı gibi, odun kısmı yakacak olarak da kullanılır. Bu özelliklerinden dolayı kırsal alandaki insanlar için önemlidir. Ayrıca meyveleri çok lezzetli ve besleyicidir. Dardağan yaprakları çitlembik gibi öksürüğe, mide ağrısına ve bazı yaralara iyi gelmektedir ve kuvvetli bir sinir yatıştırıcıdır.

Karaağaç illerden, düz kabuklu, kerestesi sert ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu ağacın mercimekten büyük, yuvarlak, buruk lezzette meyvesi vardır, meyvelerinin çapı ortalama 9-12 mm‟dir ve bu meyve kısmı olgunlaştıkça farklı renkler alır. Başlangıçta yeşil, sonra portakal sarısı en son olgunlaştığında ise siyaha yakın bir renk olur.

Parazitlere ve kuraklığa karşı dayanıklı kökleri olduğundan kurak olan bölgelerin ağaçlandırılmasında kullanılırlar. Aynı zamanda park ve bahçelerde süs bitkisi olarakta dekoratif amaçlı tercih edilmektedir.

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here