Ana sayfa Bilgi Aerobik endurans ve kassal endurans nedir?

Aerobik endurans ve kassal endurans nedir?

0
Aerobik

İçindekiler

Aerobik endurans nedir?

Enduransın genel anlamda tanımı; sporcunun fiziki ve fizyolojik yorgunluğa uzun süre dayanma gücüdür. Sportif aktiviteler sırasında yorgunluğa karşı uzun süre dayanabilme ve aşırı yorgunluğa sebep olan yüklenmeleri, uzun süre devam ettirebilme kabiliyetidir. Müsabaka ve antrenmanlarda uzun süren dinamik ve statik yüklenmeler sonucu ortaya çıkan yorgunluğa karşı koymakta etkin rol oynar.

Aerobik endurans kapasitesinin yüksekliği oksijen kullanımına bağlıdır. Aerobik enduransın belirlenmesinde, maksimum oksijen tüketimi (VO2 max) en önemli unsur olarak düşünülür. Diğer önemli belirleyiciler laktat eşiği (LT) ve koşu ekonomisidir (standartlaştırılmış bir koşu hızı için kararlı bir şekilde oksijen tüketimi). LE, laktat dengelerinin üretilmesi ve ortadan kaldırılmasının sağlandığı, büyük kas gruplarını kullanan dinamik çalışmalarda en yüksek iş yükü, oksijen tüketimi veya kalp frekansıdır. Yapılan çalışmalar; dayanıklılık sporlarında LT’nin, aerobik endurans kapasitesinin VO2 max’dan daha iyi bir göstergesi olabileceğini belirtmektedir. Sporcuların iyi bir aerobik endurans performansına sahip olması için; belirli bir submaksimal yükte düşük laktakt konsantrasyonuna, iyi bir koşu ekonomisine ve yüksek bir VO2 max ‘a ihtiyacı vardır.

Aerobik endurans bütün spor türlerinde olduğu gibi futbolda da performansa etki eden en önemli bileşenlerden biridir. Futbol müsabakalarında, saha içinde uzun süre yorulmadan oynayan, yorulduğunda da çabuk toparlanabilen sporculara gereksinim vardır.Genel olarak, bir futbolcu sprint, top sürme, çalım atma, zıplama gibi yorgunluğa neden olabilecek aktiviteleri maç boyunca sürdürebilmelidir. Bu nedenle futbolda, performans açısından aerobik endurans önemli bir yer teşkil etmektedir

Kassal endurans nedir?

Kassal endurans; bir kas grubunun yaptırdığı hareketi, kaslarda yorgunluk meydana getirecek kadar yeterli bir süre boyunca, tekrar edebilme kabiliyeti veya belirli bir gerginliği sürdürebilme kabiliyetidir.

Genellikle bir kasın enduransı, o kasın hareket yaptırdığı eklemin açısı, kasın esnekliği ve kasta oluşan yorgunlukla doğru orantılıdır. Eklem derecesindeki değişikliklerden; eksternal tork, moment kolu, enerji gereksinimi, kas içi basınç ve lokal kan akımından etkilenmektedir. Değişen eklem açılarıyla kaslarda oluşan morfolojik değişiklikler nedeniyle kas içi basınç değişiklikleri ve lokal kan akımında değişiklikler oluşabilmektedir.

Kassal endurans, kas grubunun uzatılmış egzersizlerde submaksimal kuvvet üretebilme yeteneğidir. Yorulma zamanının ölçülmesiyle kassal endurans belirlenebilir. Kassal endurans testleri genellikle kaldırılabilen maksimum ağırlık veya uygulanan maksimum kuvvete göre değil, tekrarlanabilen uygulama sayısına veya belli bir gerilimde kalabilme süresine göre kuvvet testlerinden farklı değerlendirilirler. Çoğu laboratuar çalışmasında, kassal endurans performansı, belirli bir güç çıkışında yorgunluğa ulaşmak için geçen süre olarak ölçülür. Kas dayanıklılığını vurgulayan direnç eğitim programları tipik olarak set başına birçok kez tekrarlanır (tipik olarak 12 veya daha fazla). Kas kuvvetini artırmaya yönelik egzersizler ise ağır yükle ve az tekrarlar ile yapılır. Bu, kullanılan yüklerin tipik olarak daha yüksek olduğu ve tekrar sayısının daha düşük olduğu anlamına gelir.

Futbolcunun performans düzeyi için kassal endurans önemli bir fiziksel uygunluk bileşenidir. Futbol için kassal endurans; ikili mücadelenin başarılı devam ettirilmesinde, futbolcunun yorulmasının geciktirilmesinde oldukça önemlidir. Futbolda özellikle abdominal, arka kolon kasları ve alt ekstremite kaslarının enduransı önemli yer tutar. Çok tekrar, yavaş hareket yöntemleri ile kassal endurans geliştirilmektedir.

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here