Ana sayfa Bilgi Zeytinin faydaları nelerdir?

Zeytinin faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Zeytin neye iyi gelir?

– Zeytin yapraklarının hipertansiyonda kullanıldığı bilgisi literatürlerde mevcuttur.

– Uşak, Antalya ve Bodrum yörelerinde dahilen yapraklarından hazırlanan dekoksiyon, hipotansif etkisinden dolayı halk arasında kullanılır.

– Datça’da aynı amaçla zeytin yapraklarının doğrudan çiğnenerek tüketildiği de bilinmektedir.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde bitkinin yaprakları suda kaynatıldıktan sonra süzülüp çay şeklinde, hipotansif amaçla 30 gün boyunca günde 1 bardak tüketilir.

– Anamur’da tansiyon düşürücü amaçla 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş zeytin yaprağı tozu eklenerek hazırlanan infüzyonu dahilen kullanılır.

– Hipotansif etkisi taze yapraklarında yoğun olarak bulunan Oleuropaein maddesinden dolayıdır.

– Koçarlı yöresinde kan şekerini düşürmek amacıyla gövdelerinden usare akıtılıp kurutulduktan sonra çok küçük susam benzeri parçalara ayrılır. Ürünün bu şekilde günde 1 tane dahilen ağızdan kullanılması önerilir.

– Ezine, Şile ve Bodrum’da yapraklarından hazırlanan dekoksiyonu şeker hastalarında kan şekerini düşürmek amacıyla dahilen kullanıldığı bilinmektedir.

Safra kesesi rahatsızlıklarında Muğla’nın Dalaman ilçesinde zeytin yağı içine limon suyu sıkılarak günde 3 kez 1 bardak tüketilmesi önerilir.

– Bodrum’da bitkinin filizi bıçakla kazınıp zeytinyağı ile karıştırılarak hazırlanan pomad haricen yara tedavisinde önerilir. Zeytinyağı doğrudan da yara üzerine haricen tedavi edici olarak uygulanabilir. Ayrıca yanık tedavisi için yumurta akı ve zeytinyağı karıştırıldıktan sonra yanık bölgesine haricen sürülebilir.

– Ezine’de halk arasında zeytin meyvelerinin dövülerek yara tedavisi için haricen kullanıldığı bilinmektedir. Geleneksel olarak halk arasında sikatrizan özelliğinden dolayı deri hasarı ve yara iyileşmesinden dolayı tercih edilir. Haricen yara tedavi edici olarak Sakarya’nın Geyve ilçesinde halk arasında zeytin yaprakları yaralı bölgeye sarılır.

Ağız içi yaralarda ve diş ağrılarında halk arasında zeytin yapraklarının doğrudan çiğnenerek kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır. Bu şekilde kullanımın ardından yaprakların yutulmamasına dikkat edilmemelidir.

– Zeytin meyvelerinin yanık yara iyileştirici olarak geleneksel kullanımı olduğu bilgisi literatürlerde kayıtlıdır.

Kulak ağrısında Kırklareli yöresinde zeytin meyvelerinden elde edilen yağ, damla şeklinde haricen uygulanır.

– Bodrum’da zeytin meyvelerinden elde edilen yağ (zeytinyağı), özellikle ineklerin gözlerindeki rahatsızlıklarda göze sürülerek kullanılması önerilir.

– Datça’da ise hayvanlardaki gözlerde iltihaplanma durumlarında zeytin yaprakları suda bir süre bekletildikten sonra ağza alınıp hasta göze püskürtülür. Bu şekilde halk arasında akçalanma olarak geçen iltihaplı göz hastalığının tedavisi sağlanır.

– Akçaabat ve Maçka’da zeytin meyveleri çekirdekleriyle birlikte ezilip sıcak havlu arasına konularak haricen ağrı kesici amaçla romatizma tedavisinde ağrılı bölgeye konularak kullanılır.

– Zeytin meyvelerinden elde edilen yağ kas ağrılarında haricen ağrılı yerlere ovularak sürülür.

Kas ve romatizma ağrılarında Batı Karadeniz’de zeytin meyveleri ezilip soğanla birlikte haricen ağrılı bölgelere uygulanır.

Mide rahatsızlıklarında yapraklarından hazırlanan infüzyon dahilen kullanılır.

Kabızlık durumunda zeytinyağı gün içinde birkaç kez birer yemek kaşık olacak şekilde tüketilmesi önerilir.

– Konstipasyonda zeytin yapraklarının da geleneksel kullanımı olduğu bilgisi literatürlerde kayıtlıdır.

– Datça’da halk arasında kolesterol düşürücü amaçla dahilen yapraklarından hazırlanan dekoksiyonun kullanımı önerilir.

Zeytinin kimyasal yapısı nasıldır?

İçeriğinde tanen ve rezin vardır (Baytop 1984 p. 415). Ayrıca sekoiridoitler, triterpenler (maslinik asit, oleanolik asit, sitosterol), fenolik asit ve türevleri (klorojenik asit, kafeik asit, benzoik asit, vanilik asit), fenolik alkoller ve türevleri, flavonoitler (rutozit, mirsetol, diosmetol vb), antosiyaninler, lignanlar, yağ asitleri (oleik asit, linolenik asit, stearik asit) ve uçucu bileşikler içerir.

Zeytin içeren ilaçlar hangileridir?

Zeytin Yaprağı Özütü (Kapsül)
– Zeytin yaprağı özütü, maltodekstrin, askorbik asit, bitkisel selüloz içerir.

– Antimikrobiyal ve antioksidan etkiye sahip zeytin yaprağı özütü; bağışıklık sisteminin dengelenmesine, kolesterol seviyesi, kan şekeri ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

– Antioksidan özelliğe sahip zeytin yaprağı özütü kan dolaşımını düzenleyip kalp krizi riskinin azalmasında destekleyicidir. Antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikallerin sebep olabileceği rahatsızlıklara karşı koruyucudur.

– Günde 3 kez bir kapsül yemek sonrası veya önerilen şekilde kullanılması tavsiye edilir.

– DÜAG firması tarafından temin edilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Mellitus Complex Kapsül
– Olive Leaf (%40 Oleuropein) 100 mg, Omega 3 1000 mg, Alpha Lipoic Acid 600 mg, Berberin 100 mg, Cinnemon 100 mg, Zinc 10 mg, Beta Glukan 40 mg, Vitamin B2 1,6 mg, Vitamin B3 18 mg, Vitamin B5 6 mg, Vitamin B6 2 mg, Lutein 10 mg, Vitamin B1 1,4 mg, Zeaksantin 2 mg, Vitamin B12 6 mg, Hidroksipropil metil selüloz 240 mg içerir.

– Diyabet hastalarında, diyabetin kronik ve akut komplikasyonlarının önlenmesinde ve oluşan hasarların onarılmasında önerilmektedir.

– Günde 2 defa yemek sonrası 1’er kapsül alınır.

– Soleum Farma firması tarafından temin edilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Zeytinin diğer isimleri nelerdir?

Zeytin, Uslu zeytin, Zeytin ağacı, Aşılı zeytin

Zeytin hangi familyadandır?

Oleaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here