Ana sayfa Bilgi Rosalind Krauss kimdir?

Rosalind Krauss kimdir?

0

1941’de doğan Amerikan sanat eleştirmeni, yazar ve sanat tarihçisi Krauss, 1962 yılında Sanat Tarhçisi olarak Wellesley’den mezun olmuştur. Ardından Harvard Üniversitesi’ne, bugünkü adı Güzel Sanatlar ve Mimarlık olan bölüme, kabul edilmiştir. Colombia Üniversitesi’nde halen sanat tarihi, modernizm, yapısalcılık konularında dersler vermektedir. Pek çok metin üretmiş olan Krauss çeşitli sanat dergilerinde de sanat üzerine makaleler kaleme almıştır. Bunlar arasında yılların saygın sanat dergisi Artforum da vardır. Sanat, kuram, eleştiri ve politika konularına odaklanan ve Fransız kuramından etkilenen October dergisini çıkartmıştır. Krauss‘un çalışmalarında Fransız filozof ve kuramcıların her zaman izleri görüldüğü gibi, Amerikan sanat eleştirisinde Fransız düşüncesinin eleştiri kuramlarında yer almasında etkili olmuştur. Bu yayınla birlikte, Fransız post-yapısalcı düşünürlerinin teorilerini Roland Barthes (1915-1980) ve Micheal Foucault (1926-1984)’yu Amerikan okurları ile buluşturmuştur.

Krauss, Greenberg’in takipçi ve destekçilerinde olmasına rağmen, Smith heykellerine müdahalesi konusunda ondan ayrışır. Yine de katı biçimcilik yanlısı da değildir. Harvard’da birlikte çalıştığı diğer bir eleştirmen Michael Fried (1939- ) ile birlikte Greenberg’e olan yakınlığını paylaşmıştır. Ancak geç soyut dışavurumculukta modern sanatın içeriği konusunda farklı yönlere ayrılmışlardır. Fried geç resimsel soyutlama yandaşı iken, Krauss minimalistleri desteklemektedir. Kavramsal sanat ve minimalizm çalışmalarında sıklıkla yer bulmuştur. Ayrıca Greenberg teorileri üzerine yeni açılımlar getirip, sanatta yeni olanı isimlendirme çabasında olmuştur.

Krauss, döneminin eleştirmenleri arasında en üretken isimlerden biridir. Amerikan sanat eleştirmenlerinin yükselişte olduğu bu dönemde görüldüğü gibi birbirine bağlı ve karşıt fikirlerin Amerikan sanat eleştirisi kültürünü oluşturduğu ve sağlamlaştırdığını ayrıca bu yolla eleştiri kültürünün sistemli bir şekilde ilerlediğini görmek mümkündür.

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here