Ana sayfa Bilgi Ökse otunun faydaları nelerdir?

Ökse otunun faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Ökse otu neye iyi gelir?

– Elazığ’ın Maden ilçesinde kalp rahatsızlıklarında ökse otu yapraklarından dekoksiyon şeklinde hazırlanan çay dahilen kullanılır.

– Rize’de yapılan etnobotanik çalışmada ökse otu yapraklarının kalp rahatsızlıklarında kullanıldığı kayıt altına alınmıştır.

– Çağlayan Köyünde halk arasında kalp rahatsızlıklarına karşı ökse otu yaprakları ile Phyllitis scolopendrium L., Asplenium trichomanes L., Plantago major L. ve Urtica dioica L. karıştırılıp dekoksiyon şeklinde çayı hazırlanarak tüketilir.

– Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde kalp rahatsızlıklarında ökse otu yaprakları küçük ve ince olarak kesilip kuşburnu ile karıştırıldıktan sonra, Crateagus meyeri dalları, Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. Sipyleus gövdesi ile birlikte dekoksiyon şeklinde çayı hazırlanıp sabahları aç karnına 1 bardak içilir.

– Antalya’nın Akseki ilçesinde bitkinin dal ve yapraklarının tansiyon düşürücü amaçla kullanıldığı bilgisi etnobotanik çalışmalarda kayıtlıdır.

– Uşak’ta halk arasında antihipertansif etkisinden dolayı bitkinin tamamı suda masere edildikten sonra dahilen tüketilmesi geleneksel tedavi yöntemlerindendir.

Hipertansiyonda kurutulmuş yapraklı dallarından infüzyon hazırlanarak dahilen kullanımı bilinir. İnfüzyon %1-2 oranında hazırlanır ve elde edilen çay orta şiddette hipertansiyonda uzun süreli olarak kullanılabilir. Bu şekilde hazırlana infüzyon günde 2-3 bardak olacak şekilde kullanılabilir.

– Dereli yöresinde bitkiden hazırlanan dekoksiyon, tansiyon düşürücü amaçla sabahları 1 bardak içilmesi önerilir. Aynı şekilde hazırlanan dekoksiyonun günde 2-3 bardak şeklinde tüketilmesi ise damar açıcı etkisi için önerilir.

– Meyvelerinin doğrudan yenmesi sonucu kan basıncını düzenleyici etki beklenir. Kırklareli yöresinde meyve ve yaprakları suda dekoksiyon yöntemiyle kaynatılıp süzüldükten sonra 5-9 gün arası günde 2 kez 1 bardak olacak şekilde dahilen tüketilmesi önerilir.

– Amasya’nın Merzifon ilçesinde özellikle Pyrus communis üzerinde yetişen ökse otunun yapraklı dalları suda kaynatılıp süzülerek hipertansiyona karşı geleneksel olarak kullanılır.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde geleneksel olarak hipertansiyon tedavisinde ökse otu yaprakları suda bekletildikten sonra günde 1 bardak olacak şekilde tüketilir.

– Ökse otundan enjektabl olarak hazırlanan preparatların kullanımı, ortostatik hipotansiyona neden olabilir. Doktor veya eczacı kontrolünde dikkatle kullanılmalıdır.

Hipertansiyon tedavisinde Herba Visci ekstresi kullanılmaktadır. Bitki yüksek dozda zehirli etkiye sahip olduğundan tehlikelidir, dikkatle kullanılmalıdır.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde kan şekerini düşürmek için bitkinin yapraklarından hazırlanan dekoksiyon günde 1 bardak olacak şekilde halk arasında kullanılır.

– Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde diyabette bitkinin tamamı suda kaynatılarak süzülüp sabahları aç karnına dahilen tüketilir.

– Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde kan şekeri yükseldiğinde halk arasında yapraklı dallarından infüzyon şeklinde hazırlanan çay dahilen kullanılır.

– Dereli yöresinde halk arasında bitkiden hazırlanan dekoksiyon dahilen, kan şekerini düşürmek amacıyla sabahları 1 bardak içilmesi önerilir. Aynı yörede bitkiden hazırlanan infüzyon ise astım hastalarında günde 2 kez 1 bardak kullanımı önerilir.

Bronşit ve astım rahatsızlıklarında Trabzon’da yöresel olarak meyvelerin taze olarak doğrudan tüketilmesi önerilir.

– Dereli yöresinde bitkinin infüzyonu bronşit tedavisinde günde 3 kez kullanılması önerilmektedir. Eğirdir yöresinde ise benzer amaçla meyvelerinden hazırlanan dekoksiyonun günde 1-2 kez içilmesi önerildiği bilinmektedir.

– Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde halk arasında meyveleriyle birlikte yapraklı dallarından infüzyon şeklinde çay hazırlanarak balgam söktürücü amaçla kullanılır.

– Anadolu’da meyvelerinden ve yapraklı dallarından hazırlanan infüzyonu idrar artırıcı olarak, kabızlık durumunda, prostat rahatsızlıklarında halk arasında kullanımı vardır. Bunların yanında kuvvet verici ve kusturucu etkileri de vardır.

Prostat rahatsızlıklarında Orta Anadolu’da yöresel olarak toprak üstü kısımlarının dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayı dahilen kullanılır.

– Rize’de halk arasında yapraklarının hemoroid tedavisinde kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

Adet sancılarında, romatizma ağrılarında ve öksürüğe karşı kullanımı literatürlerde kayıtlıdır.

Romatizma ağrılarında bitkinin yapraklarından dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayın doğrudan içilmesi önerilir.

– Güneydoğu Anadolu bölgesinde meyveleri yakı şeklinde romatizma ağrılarına karşı kullanılır. Meyveler yakı sakızı ile ezilerek hazırlanan karışım ağrıyan bölgeye haricen uygulanır. Zararsız ve tedavide etkili oldığundan tercih edilir.

– Deri üzerinde oluşan çıbanın iltihabını akıtmak ve çıbanın açılmasını sağlamak için ezilmiş meyveler çıban üzerine konulur.

Mide ağrısında çiçeklerinin suda kaynatılarak veya sıcak suda bekletilerek hazırlanan çayının dahilen kullanıldığı bilgisi literatürlerde mevcuttur.

Romatizmal ağrılarda haricen yapraklarıyla birlikte tüm bitki kullanılır.

İshal durumlarında ökse otu doğrudan yutularak kullanılır.

Yorgunluk, anksiyete gibi durumlarda sedatif amaçla bitkinin gövdesi tercih edilir. Dekoksiyon şeklinde dahilen hemoroid tedavisinde kullanımı önerilir.

– Doğu Anadolu’da halk arasında hemoroid rahatsızlıklarında yapraklarından dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayın haricen kullanımı yaygındır.

Kanser tedavisinde kullanımı içerdiği lektinden dolayıdır.

Ökse otunun kimyasal bileşeni nasıldır?

Rezin, saponinler, alkaloitler ve organik asitler (askorbik asit, fenolik asitler, ursolik asit, oleanolik asit), lektinler, flavonoitler, fitosterol içerir.

Ökse otunun diğer isimleri nelerdir?

Çeküm, Armut çekümü, Andız, Göbelek, Gövelek, Gövem, Burç, Çekem tohumu, Gökçe, Ökselek, Öğse, Purç, Purçak, Çabu, Çekem, Çiğirdik, Fitri, Gelimkara

Taze meyvelerinde yapışkan özellikte bir madde vardır. Bu madde çubuk üzerine sürülerek “ökse” yapılır ve küçük kuşlar bu şekilde yakalanır. Bu sebeple bitkinin adı “ökseotu” olarak bilinir.

Ökse otu hangi familyadandır?

Loranthaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here