Ana sayfa Bilgi Kuşburnunun faydaları nelerdir?

Kuşburnunun faydaları nelerdir?

0
Kuşburnu

İçindekiler

Kuşburnu neye iyi gelir?

– Isparta’da ve Eğirdir ilçesinde meyveleri hipotansif amaçla doğrudan yenilerek kullanılır.

– Kırşehir ve Muğla’da tansiyon düşürücü amaçla meyvelerin suda kaynatılıp hazırlanan suyu günde 1-2 bardak olacak şekilde dahilen kullanılır.

– Kurutulmuş kuşburnu meyvelerinden hazırlanan dekoksiyonun sabahları aç olarak içilmesi idrar atılımını artırır. İdrar söktürücü bu etkisinden dolayı tansiyon düşürülmesinde de etkili olduğu düşünülmektedir.

– Diüretik etkisinin içerdiği pektin ve organik asitlerden kaynaklandığı bilinmektedir

– Halsizlik durumlarında kuvvet verici amaçla %5 oranında hazırlanan infüzyonu halk arasında kullanılır.

– Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda Elazığ’da yöresel olarak olgunlaşmış meyveleri dekoksiyon veya infüzyon şeklinde suda hazırlandıktan sonra dahilen tüketilir.

– Bingöl’ün Solhan ilçesinde soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarda kuşburnu meyveleri infüzyon şeklinde hazırlanıp sabahları aç karnına 1 bardak tüketilir.

– Uşak, Antalya ve Yalova’da da soğuk algınlığında meyveler suda kayantılıp süzüldükten sonra içilmesi önerilir. Benzer rahatsızlıklarda Rize’de de halk arasında kuşburnu meyvelerinin doğrudan tüketildiği literatürlerde kayıtlıdır.

– Balıkesir ve Afyon’da ise soğuk algınlığında kuşburnu meyveleri kurutulduktan sonra dekoksiyon şeklinde hazırlanıp çay olarak tüketilir.

– Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde halk arasında bademcik iltihabında meyveleri sıcak suda bekletilip infüzyon şeklinde hazırlanıp süzüldükten sonra dahilen çay olarak tüketilir.

– Rosa canina bilinen en iyi C vtamini kaynağıdır. Skorbit hastalığı gibi C vitamini eksikliği veya eksikliğin önlenmesinde bağışıklık sistemini destekleyici olarak kullanılır. Ayrıca soğuk algınlığı ve enfeksiyon durumlarında da tercih edilir.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde halk arasında anemide, Akdeniz anemisinde ve nezle gibi rahatsızlıklarda meyveleri sıcak suda bekletildikten sonra süzülüp çay şeklinde günde 2 kez 1 bardak olarak tüketilir.

– Ayrıca Muğla’da akdeniz anemisinde meyvelerinin suda kaynatılarak hazırlanan suyu da dahilen olacak şekilde kullanılır.

– Doğu Anadolu’da hemoroid rahatsızlıklarında kuşburnu meyvelerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayı dahilen kullanılır.

– Hemoroidde Ankara, Erzurum, Muş, Siirt yörelerinde de meyvleri benzer şekilde suda kaynatılıp çekirdeklerinden ayrılması için süzülür. Daha sonra tercihe göre içine şeker de katılarak dahilen kullanılması önerilir.

– Amasya’nın Merzifon ilçesinde aynı rahatsızlıklarda kuşburnunun kökleri suda kaynatılarak dahilen tüketilir.

– Balıkesir ve Çanakkale’de yöresel olarak meyvelerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayı mide rahatsızlıkları ve hemoroid gibi durumlarda önerilir.

– Eğirdir ve Şile’de hemoroide karşı meyvelerin doğrudan yenmesi tercih edilir. Dereli ve Babaeski yörelerinde halk arasında hemoroid tedavisi için kuşburnu meyvelerinin kayantılmasıyla elde edilen suyunun günde 3 kez dahilen kullanıldığı bilinir. Ayrıca Babaeski’de olgunlaşmış kuşburnu meyveleri, çekirdekleri çıkartılıp ezildikten sonra 1 hafta süreyle dahilen hemoroid tedavisi için kullanılır.

– Batı Karadeniz’de halk arasında hemoroid rahatsızlıklarında banyo şeklinde haricen kullanıldığı bilinmektedir.

– Bingöl’ün Solhan ilçesinde ve Malatya’da halk arasında meyveleri sıcak suda bekletilip süzülerek hemoroid rahatsızlığında haricen uygulanır.

– Orta ve Batı Karadeniz’de yöresel olarak kuşburnu meyve ve köklerinden hazırlanan dekoksiyon haricen hemoroid tedavisinde uygulanır ve dahilen kullanılmaya göre daha iyi sonuç alınır.

– Gönen, Şile ve Dereli’de kuşburnu meyvelerinin kayantılamsıyla hazırlanan suyu dahilen mide ağrılarına karşı kullanılır. Eğirdir’de ise aynı amaçla daha uzun süre kaynatılıp koyu kıvamda hazırlanan suyu mide rahatsızlıkları ve ülserde kullanılır.

– Mide ağrısında Doğu Anadolu’da kuşburnunun meyve veya kökleri dekoksiyon şeklinde kayantılıp süzüldükten sonra çay şeklinde tüketilmesi önerilir.

– Mide ağrısında geleneksel olarak meyvelerinin şurup şeklinde hazırlanıp dahilen kullanıldığı bilgisi literatürlerde kayıtlıdır.

– Bilecik’te halk arasında kuşburnu meyvelerinden hazırlanan marmelat mide ağrısı olduğunda sabahları aç karnına tüketilmesi önerilir.

– Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde halk arasında geleneksel olarak kan şekerini düşürmek amacıyla meyvelerinden hazırlanan marmelat dahilen kullanılır.

– Rize’de halk arasında meyveleri şeker hastalarında kan şekerini düşürmek amacıyla kullanılır.

– Elazığ’da diyabette yöresel olarak kuşburnu meyvelerinden dekoksiyon veya infüzyon şeklinde hazırlanan çayın kullanımı literatürlerde de kayıtlıdır.

– Batı Karadeniz’de halk arasında yaygın olarak kuşburnu meyveleri suda kaynatılıp süzüldükten sonra dahilen kullanılır.

– Babaeski’de meyveleri suda kaynatılarak şeker hastalarında kan şekerini düşürmek için sabahları aç karnına içilmesi önerilir. Şile’de ise şeker hastalarına köklerin suda kaynatılmasıyla hazırlanan suyunun dahilen içilmesi veya meyvelerin doğrudan yenilmesi tavsiye edilir.

– Sıtma veya bronşit rahatsızlıklarında Gönen yöresinde olgunlaşmış meyveler kaynatıldıktan sonra süzülüp isteğe göre şekerle birlikte içilir. Şile’de aynı yöntemle hazırlanan suyu nefes darlığında tercih edilir. Soğuk algınlığı, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklarda Eğirdir yöresinde halk arasında meyvelerin yenilmesi önerilir.

– Bronşit ve astım gibi rahatsızlıklarda Orta Anadolu’da halk arasında meyvelerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayının kullanımı önerilir.

– Doğu Anadolu’da geleneksel olarak öksürük, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında kuşburnu meyve veya köklerinden dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çay dahilen kullanılır.

– Öksürük, soğuk algınlığı, astım gibi rahatsızlıklarda Kars’ta halk arasında kök, yaprak, meyve gibi kısımlarından infüzyon şeklinde çayı hazırlanarak dahilen tüketilir.

– Göğüs ağrısında ve astımda Isparta’nın Eğirdir ilçesinde meyvelerinin doğrudan yenmesi önerilir.

– Halk arasında böbrek rahatsızlıklarında, ödem ve gut gibi şikayetlerde meyvelerinin kullanımı yaygındır.

– Orta Anadolu’da böbrek rahatsızlıklarında kuşburnu meyvlerinden dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayın dahilen kullanımı önerilir.

– Kuşburnu meyvelerinden hazırlanan dekoksiyon, Babaeski, Şile ve Fethiye yörelerinde böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında kullanılır. Eğirdir’de ise böbrek taşı rahatsızlıklarında taş düşürmek için köklerinden hazırlanan infüzyonun kullanımı önerilir.

– Taş düşürücü olarak Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde kuşburnu meyvelerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayının dahilen kullanımı önerilir.

– Batı Karadeniz’de de yöresel olarak benzer şekilde böbrek taşı düşürmek amacıyla meyvelerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayının dahilen kullanımı önerilir.

– Kuşburnu bitkisinin köklerinden dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayı Balıkesir ve Çanakkale’de yöresel olarak böbrek taşı düşürmek amacıyla kullanılır.

– Böbrek taşı düşürücü etkisinden dolayı Doğu Anadolu’da halk arasında kuşburnunun yaprakları suda kaynatılıp süzülür ve hazırlanan bu çayın dahilen kullanımı önerilir.

– Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında Kıkrlareli yöresinde kuşburnu petalleri infüzyon yöntemiyle sıcak suda kısa süreli bekletilip dahilen 6 gün süreyle günde 2 kez 1 bardak olarak tüketilir.

– İdrar artırıcı amaçla Muğla’nın Dalaman ilçesinde yöresel olarak kuşburnunun kurutulmuş yapraklarından dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayı günde 1 kez 1 bardak olarak tüketilir.

– Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meyveleri suda kaynatılarak dekoksiyon yöntemiyle hazırlanan çayı en fazla 5 güne kadar günde 2 kez 1 bardak olarak dahilen tüketilir.

– Gönen’de olgunlaşmış meyvelerinin kaynatılmasıyla hazırlanan dekoksiyon ishalde kullanılırken, Dereli’de aynı şekilde hazırlanan dekoksiyon kabızlık durumunda tercih edilmektedir.

– Kuşburnu meyvelerinin kabızlıkta tercih edilmesi literatürlerde kayıtlıdır.

– Kabızlıkta Doğu Karadeniz’de halk arasında yaprakları ezilip toz edildikten sonra veya meyveleri infüzyon şeklinde hazırlanarak dahilen tüketilir.

– İçerdiği pektin ve organik asitler nedeniyle laksatif etki oluşturduğu bilinir.

– Bilecik’te halk arasında mayasıl tedavisi için kuşburnu meyvelerinden hazırlanan pekmezin yenmesi önerilir. Aynı yörede benzer rahatsızlıkları için meyve veya köklerinin suda kaynatılıp içilmesi de geleneksel tedavi yöntemlerindendir.

– Eğirdir’de kadınlarda çocuk sahibi olmak isteyenlerde köklerinden hazırlanan dekoksiyonun 1-2 ay süreyle kullanımı tavsiye edilir. Aynı şekilde hazırlanan dekoksiyon, Gümüşhane’de mayasıl tedavisinde önerilir.

– Egzama tedavisinde Şile’de günde 1 çay bardağı olacak şekilde meyvelerinden hazırlanan dekoksiyon kullanılır. Aynı bölgede egzama tedavisi için ayrıca meyvelerinin doğrudan yenilmesi de önerilir.

– Baş ağrısı ve kanser ağrılarında Orta Anadolu’da yöresel olarak kuşburnu meyvelerinin suda kaynatılarak hazırlanıp süzülerek hazırlanan çayının kullanımı önerilir.

– Erzurum’da romatizma ağrılarına karşı kuşburnunun kök veya meyvelerinin suda kaynatılmasıyla hazırlanan çay dahilen kullanılır.

– Meyvelerinden hazırlanan kuşburnu marmelatı kolesterolü düşürmek için Elazığ yöresinde halk arasında kullanılır.

– Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde halk arasında kuşburnu meyveleri kalp rahatsızlıkları tedavisi için Viscum album yaprakları, Crataegus meyeri yapraklı dalları, Thymus sipyleus subsp. sipyleus var. sipyleus toprak üstü kısımları ile birlikte suda kaynatılarak dahilen sabahları aç karnına bir fincan olarak kullanılır.

– Anadolu’da özellikle meyveleri kaynatılıp ezildikten sonra, çekirdeklerini ayırmak için süzülür. Sulu kısım kısık ateşte bekletilip yoğunlaşması beklenir, reçel gibi gıda olarak ekmeğe sürülerek tüketilir.

– Afyon’da kuşburnu meyvelerinden marmelat hazırlanıp besleyici gıda olarak tüketilir.

Kuşburnu bulunan ilaçlar hangileridir?

Lactafeed Kapsül
– Kuşburnu (Rosa canina), Karnıyarık otu (Plantago ovata), Rezene (Foeniculum vulgare), Hayıt tohumu (Vitex agnus castus), Çemen (Trigonella foenum graceum), Isırgan otu (Urtica sp.), Melek otu kökü (Angelica archangelica) içerir.

– Emziren anneler için gıda desteği olarak önerilir. Günde 3 kez yemeklerden 1 saat kadar önce 2’şer kapsül bol suyla alınır. Kapsüller yemekle birlikte tüketilebilir.

– Doğafarma firması tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Cormix Şurup 125 ml şişe
-Kuşburnu ekstraktı, askorbik asit (C vitamini), üzüm çekirdeği ekstraktı, glukoz şurubu, beta gulukan, çinko sülfat, pridoksin hidroklorür (B6 vitamini), tiamin hidroklorür (B1 vitamini), frambuaz aroması, koruyucu olarak (potasyum sorbat), deiyonize su, içerir.

– Beslenmeye destek olması amacı ile günde 2 kez 1 ölçek kullanılması önerilir.

– 1-15 yaş arası çocuklarda bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, kansızlık, demir eksikliğinin ve mineral vitamin eksikliğinin giderilmesine yardımcıdır.

– AES FARMA tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Kuşburnunun diğer isimleri nelerdir?

Gülbüzük, Kuşburnu, İtburnu, İt gülü, Sıtma gülü, Deli gül, Yabani gül, Şıpka, Köpek gülü

Kuşburnu hangi familyadandır?

Rosaceae

Kuşburnunun kimyasal bileşimi nasıldır?

Flavonoitler, Antasiyanozitler, kalkon ve lignan gibi fenolik bileşiklerin yanında şekerler, organik asitler, tanen ve A, B, C vitaminleri içerir. Meyve içeriği özellikle C vitamininden zengindir. 100 g kuşburnu meyvesindeki C vitamin miktarı 500-1700 mg arası olduğu tahmin edilmektedir. Kuşburnu meyvesi aynı zamanda pektin ve likopeni de yüksek oranda taşır

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here