Ana sayfa Bilgi Kedi otunun faydaları nelerdir?

Kedi otunun faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Kedi otu nedir?

Lezzetli baharlı kokusu yoğun ve karakteristiktir. Bu kokuya kedilerin ilgisi fazladır. Botanik bahçelerinde, dışardan gelen kediler kokudan dolayı bu bitkinin kökü dışarı çıkarmak için bitkiye zarar verdiklerinden bir tel kafes ile korunması önemlidir. Bitkiye “kedi otu” denmesinin sebebi budur.

Kedi otu neye iyi gelir?

Sakinleştirici ve spazm giderici amaçla kök ve rizomlarının kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

Histeri ve nevrasteni gibi sinirsel rahatsızlıklarda tercih edilen ilaçların terkibine girer. Çarpıntı ve sinirsel uykusuzluklarda kullanılır.

– Dahilen kullanımı önerildiği durumlarda infüzyon şeklinde %2-6 oranında hazırlanıp günde 3 bardak yemeklerden önce içilmesi önerilir. İnfüzyonu haricen kullanıldığında ise yara tedavisinde tercih edilir. Yara infüzyon ile yıkanır ve pansuman yapılır. Haricen uygulanan infüzyon 150 ml suda 2-3 g V. officinalis ile hazırlanır, banyo için ise 100 g V. officinalis’e ihtiyaç vardır.

– Sedatif etkisi içerdiği valepotriyatlardan kaynaklanır. Valerianik asitten dolayı kas gevşetici, spazm giderici, karminatif etkileri görülür. Böbrek taşı rahatsızlıklarında Doğu Anadolu’da V. officinalis bitkisinin toprak üstü kısımları suda kaynatılarak süzülüp hazırlanan çayı dahilen kullanılır.

– Çayı şeklinde korku, sinirsel gerginlikler gibi durumlarda tüketilebilir. Tentür olarak da kullanımı vardır. Köklerinden hazırlanan çayı hipertiroide bağlı kalp çarpıntılarında kullanılır. Ayrıca uykusuzluk, bulantı gibi rahatsızlıklarda da tercih edilir. Çayının 14 gün kullanımından sonra 1 hafta ara verilmesi gerekir. Sürekli kullanılması sakıncalıdır. Droğun sürekli kullanımı uykusuzluk, huzursuzluk gibi yan etkilere sebep olduğu görülmüştür. Yüksek dozlarda kalp atım hızında azalma ve ritm bozukluğuna yol açtığı görülmüştür. 3 yaş altı çocuklarda kullanımı önerilmez.

– Bitkinin kendine özel kokusu özellikle erkek kedileri kendine çekmektedir. Botanik bahçelerinde V. officinalis’in köklerine zarar vermemesi için kedilerden korumak amacıyla sadece kafes altında yetiştirilebilmektedir.

Kedi otunun içerisinde hangi maddeler bulunur?

Kurutulmuş kök ve rizomlarında tanen, nişasta, şekerler ve uçucu yağ %0,5-2 oranında bulunur. Köklerindeki özel koku uçucu yağ içindeki valeranik asitten kaynaklanır.Alkaloit, uçucu seskiterpen karboksilik asitler ve polisakkaritler içerir.

Taze köklerde bulunan valepotriatlardan en önemlisi valtrattır ve V. officinalis köklerinde %0,5-1 kadar bulunur.

Kedi otu bulunan ilaçlar hangileridir?

5-HTP Kapsül
– 1 kapsülünde 5-HTP (5-hidroksitriptofan, standardize Griffonia simplicifoli çekirdek ekstresinden) 100 mg, Valerian kök ekstresi (4:1) Valerian officinalis 100 mg, Vitamin B6 10 mg, içerir.

– Günde 1-2 kapsül aç karnına alınması tavsiye edilir.

– Solgar firması tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Valerian (Baldrian) Kapsül
– 1 kapsülünde Valerian root (kedi otu) 225 mg, Valerian root extract (kedi otu kök ekstraktı) 175 mg içerir.

– Yetişkinlerin günde 1 kapsül bol miktar su ile alması önerilir.

– Selmaks firması tarafından temin edilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Valerian Root Extract
– 1 kapsülünde kedi otu ektresi (standardize edilmiş %0,8 valerenik asit) 150 mg, ham kedi otu tozu 300 mg, vegicap kapsül kabuğu 99 mg, magnezyum stearate 4,5 mg , bitkisel toz selüloz 45 mg, phytO2x toz bazı (karotenoidler, karışık tokoferoller, biberiye özü, vit C) 500 mcg içerir.

– Sinir rahatlatıcı, sedatif ve spazm giderici olarak kullanılır. Uykuya yardımcıdır. Uyku sonrası baş ağrısı gibi şikayetler yapmadığı, uyku kalitesini artırdığı ve bağımlılık yapmadığı çalışmalarla gösterilmiştir.

– Gıda takviyesi olarak yemekle birlikte günde 1 veya 3 kapsül olarak sağlık personeline danışarak alınmalıdır.

– Solgar firması tarafından temin edilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir.

Kedi otu hangi familyadandır?

Valerianaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here