Ana sayfa Bilgi Cevizin faydaları nelerdir?

Cevizin faydaları nelerdir?

0

İçindekiler

Ceviz neye iyi gelir?

– Kırklareli yöresinde halk arasında tohumları 2-3 gün süreyle günde 3 tane yenilerek, tansiyon ve kan basıncını düzenlemek amacıyla kullanılır.

– Yaprağı suda kaynatılarak hipertansiyon ve şeker hastalıklarında kullanıldığı literatürlerde kayıtldır.

– Eskişehir Mihalgazi’de geleneksel olarak hipertansiyon tedavisinde ceviz yaprakları dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayı günde 1 bardak olacak şekilde tüketilir.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde halk arasında vazodilatör etkisinden dolayı meyveleri su içinde bekletildikten sonra günde 2 kez 1 çay bardağı olacak şekilde tüketilmesi önerilir.

– Uşak’ta kalp rahatsızlıklarında ceviz tohumları 1 gece suda bekletildikten sonra ertesi gün dahilen tüketilmesi halk arasında tercih edilen geleneksel tedavi yöntemleri arasındadır.

Cevizin faydaları nelerdir?

– Antalya yöresinde halk arasında ‘cevizin sümbülü’ diye bilinen olgunlaşmamış küçük meyveleri bütün olarak tüketilip nefes darlığına karşı kullanılır. Bölgeye yakın yerlerde ise henüz olgunlaşmamış bu meyvelerin günde 1 adet ezilerek yenmesi guatr tedavisinde önerilir.

– Trabzon bölgesinde tohumlardan hazırlanan dekoksiyonu benzer şekilde guatr tedavisinde kullanılır.

– Beşikköy yakınlarında halk arasında guatr tedavisi amacıyla olgunlaşmamış meyveleri 40 adeti 1 lt suya konularak hazırlanan infüzyonu sabahları aç karnına 1 çay kaşığı içilerek tüketilir.

Guatr tedavisinde Trabzon ve Rize’de yöresel olarak olgunlaşmamış meyveleri limon ve zeytinyağı ile karıştırılıp dahilen tüketilir.

– Isparta’nın Eğirdir ilçesinde de guatr tedavisinde cevizin olgunlaşmamış, ham meyveleri ezilip günde 1 tane olacak şekilde yenir.

– Elazığ’ın Maden ilçesinde yöresel olarak yüksek kolesterolde ceviz meyveleri doğrudan çiğ olarak yenir. Aynı yörede meyvelerin suda kaynatılmasıyla hazırlanan çayının da yüksek kolesterolde önerildiği literatürlerde kayıtlıdır.

Kolesterol düşürücü olarak Trabzon’da yöresel olarak cevizin yaprak veya tohumları masere edilerek veya ceviz meyvesi taze olarak doğrudan tüketilerek kullanılır.

– Amasya’nın Merzifon ilçesinde kolesterol düzenleyici olarak tohumları kurutulduktan sonra doğrudan yenir.

– Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde kolesterol düşürmek amacıyla ceviz tohumları günde 1 kez 2-3 tane doğrudan yenir.

– Muğla’nın Dalaman ilçesinde ve Kırklareli yöresinde geleneksel olarak meyveleri taze olarak kolesterol düşürücü olarak doğrudan yenir.

– Rize’de halk arasında kolesterol düşürücü olarak cevizin tohum, yaprak veya meyveleri tüketilebilir. Ayrıca egzama, mantar gibi deri rahatsızlıklarında, ishalde, baş ağrısı ve romatizmada da cevizin kullanıldığı bilgisi literatürlerde mevcuttur.

– Ceviz yapraklarının diyabette kullanıldığına dair bilgi literatürlerde mevcuttur.

– Aydın yöresinde gövde kabuklarından hazırlanan dekoksiyonu diyabette kan şekerini düşürmeye yardımcı olarak dahilen kullanılır. Ayrıca infüzyon veya %5 olarak hazırlanan dekoksiyonu da aynı amaçla kullanıldığı bilinmektedir.

Şeker hastalarına cevizin meyvesini çiğ olarak tüketmeleri de önerilir.

– Rize’de geleneksel olarak kan şekerini düşürmek için cevizin tohum, meyve veya yapraklarının kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Doğu Anadolu’da hipoglisemik etki için bitki gövde kabukları ezilerek veya dekoksiyon şeklinde çayı hazırlanarak geleneksel olarak önerilir.

– Yurdumuzda Orta Anadolu’da yöresel olarak romatizma ağrılarında J.regia yaprakları, U. dioica yaprakları ile birlikte lapa olana kadar kayantıldıktan sonra ağrılı bölgeye haricen uygulama yapılır.

– Tekrarlayan romatizma ağrılarında Orta ve Batı Karadeniz illerimizde cevizin yaprak ve meyveleri toz edilip haricen uygulama yapılır.

– Batı Karadeniz’de geleneksel olarak romatizma ağrılarında taze yaprakları dekoksiyon şeklinde hazırlanıp sıcak banyo olarak haricen uygulanır.

– Sakarya’nın Geyve ilçesinde romatizma ağrılarında halk arasında yaprakları ateşte ısıtılarak haricen ağrı olan bölgelere sarılıp 5-6 saat bekletilir.

Romatizma ağrılarını tedavi etmek için yaprakları doğrudan veya kaynatılarak ağrıyan bölgeye bez ile sarılması önerilir. Taze yaprakları veya meyveleri de ezilerek ve haricen sarılarak romatizma tedavisinde kullanılır. Benzer şekilde uygulaması arı sokmasına karşı da tercih edilir. Yaprakların bu şekilde tedavilerde ciltle uzun süre temasından kaçınılmalıdır, yara oluşmasına sebep olabilir. Dikkatli kullanılmalıdır.

– Doğu Karadeniz’de halk arasında romatizma ağrılarına karşı yaprak veya meyvelerinin infüzyon veya dekoksiyon şeklinde tüketilir.

– Elazığ yöresinde ise romatizma ve kas ağrılarında köklerin zeytinyağında bekletilerek haricen ağrılı bölgeye sürüldüğü ve bu şekilde tedavi edildiği bilinmektedir.

– Dahilen diyabet ve romatizma ağrılarına karşı kullanılan ve dekoksiyon şeklinde hazırlanan çayının 2 aydan fazla kullanılması önerilmez.

– Trabzon ve Rize’de halk arasında geleneksel olarak böbrek taşı düşürmek amacıyla meyvelerinin dekoksiyon şeklinde kaynatılmasıyla hazırlanan çayı dahilen kullanılır.

– Haricen yaprakları ezilerek ellerdeki kuruma ve çatlamalara karşı kullanılır. Aynı zamanda halk arasında yapraklarının ezilmesiyle ortaya çıkan öz suyu haricen kesik ve yara tedavisinde kullanımı yaygındır.

Gözdeki ağrıların tedavisi amacıyla yapraklarından hazırlanan dekoksiyon, temiz bir beze emdirilerek haricen göze kompres şeklinde uygulanması önerilir.

– Tohumların ezilip balla karıştırılmasıyla elde edilen karışım halk arasında dahilen çocuklarda barsak yumuşatıcı olarak, yetişkinlerde ise bronşit tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Akrep sokmasında oluşan yaranın üzerine yaprakları iyice ezilip haricen sarılarak veya yeşil taze meyveleri bu durumda tedavi amacıyla kullanılır.

– Afyon’da geleneksel olarak ceviz yapraklarından elde edilen öz, egzama tedavisinde ve hemoroid rahatsızlığında kullanılır.

– Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yapraklarının sıcak suda bekletilmesiyle infüzyın şeklinde hazırlanıp egzama, sivilce ve uçuk tedavisinde haricen kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

– Yapraklarından hazırlanan lapa haricen ayak parmak aralarında oluşan mantar tedavisinde kullanılır.

Baş ağrısı şikayetlerinde meyvelerinin yeşil kabuğu ile hazırlanan dekoksiyonu dahilen kullanılır.

Bademcik iltihabı tedavisinde halk arasında yapraklarından hazırlanan infüzyonun, dahilen günde 2 bardak kullanılması önerilir.

– Bilecik’te halk arasında bademcik iltihabı olduğu durumlarda cevizin taze yaprakları haricen boğaza bağlanır.

– Doğu Anadolu’da ceviz yapraklarının antihelmentik etkisinden dolayı kullanıldığı literatürlerde kayıtlıdır.

Kurt düşürücü amaçla Elazığ’da cevizin taze yeşil yaprakları suda kaynatıldıktan sonra süzülerek hazırlanan çayı sabahları aç karnına dahilen tüketilmesi önerilir.

– Meyveleri iştah açıcı ve kuvvet verici amaçla tüketilir.

– Yurdumuzda geleneksel olarak mide ağrısı rahatsızlığında meyveleri zeytin yağında bekletildikten sonra yenir. Benzer rahatsızlıklarda yapraklarının suda kaynatılarak hazırlanan çayının dahilen kullanımı da literatürlerde kayıtlıdır.

Kabızlığı gidermek amacıyla kullanıldığı, ayrıca ceviz yağının raşitizmde kullanıldığı bilinmektedir.

İshalde Sakarya’nın Geyve ilçesinde meyveleri sıcak suda kaynatılıp süzüldükten sonra günde 1 bardak olarak içilir.

Kanamaları durdurmak ve yara iyileştirmek için kullanılır.

– Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde halk arasında yöresel olarak taze yaprakları haricen kanama durdurucu olarak kullanılır.

– Doğu Anadolu’da kanama durdurmak için taze olarak ceviz yaprakları haricen veya toz edilerek uygulanır.

Aşırı terlemede kullanıldığı bilinmektedir.

– Orta Anadolu’da yöresel olarak halk arasında güneş çarpması durumlarında cevizin taze yapraklarının, terleme olana kadar çıplak vücuda sarılarak tedavi edildiği literatürlerde kayıtlıdır.

– Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde yapraklarından hazırlanan dekoksiyon haricen güneş çarpmasında kullanılır.

– Erzinca’ın Ergani Dağı çevresinde halk arasında güneş çarpması durumunda sabah çok erken, güneş doğmadan, toplanan yaprakların dekoksiyon şeklinde kaynatılıp süzülmesiyle hazırlanan su yıkama şeklinde kullanılır.

– Astrenjan özelliği olduğundan haricen kompres veya topikal banyo olarak akne, egzama ve deri ülseri gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılır. Haricen antiseptik olarak da kullanımı vardır. Dahilen ise çay olarak gastrointestinal rahatsızlıklarda ve ayrıca antihelmintik olarak halk arasında kullanımı bilinmektedir. Erişkinlerde çayının günde 1-3 kez birer fincan kullanımı önerilir.

Vajinit, akne ve burun kanamaları gibi durumlarda Kırklareli yöresinde halk arasında cevizin yaprakları infüzyon şeklinde sıcak suda bekletilip süzüldükten sonra haricen uygulama yapılır.

– Genç yaprakların toplanıp kurutulmasıyla elde edilen drog Folia Juglandis olarak adlandırılır. Taze ve kurutulmuş yapraklar ılık suda bekletilerek halk arasında cildi güzelleştirmek amacıyla kullanılır.

Ekstraktından saç dökülmesini önleyici amaçla hazırlanmış şampuanları mevcuttur.

İştah açıcı özelliği acımsı tadından kaynaklanır. Limondan 30 kat daha fazla C vitamini içerdiği bilinir.

– Halk arasında saç ve elleri boyamak amacıyla kullanılan kınanın içine renk vermesi için yaprakları katılır.

– Meyveleri ise içerdiği boyar maddeden dolayı yünleri kahverengiye boyamak amacıyla kullanılır.

– Yaprakları ve olgun yeşil meyve kabukları yünlü ve pamuklu kumaşların kahverengiye boyanmasında kullanılır.

Cevizin diğer isimleri nelerdir?

Ceviz ağacı, Koz, Yondak, Guz

Cevizin içerisinde neler bulunur?

Tanen, uçucu yağ, acı lezzetli bir boyar madde, glikozit, C vitamini ve ayrıca meyvelerinde lipid bulunur. Girintili çıkıntılı kotiledonlarında %60 oranda sabit yağ vardır. Kersetin, hiperozit, kersitrin gibi bazı flavonoitler de içerir. Naftakinonlar (juglon), karotonin, kalsiyum, fosfor ve demir bulunur. Yaprağında yüksek oranda ellajik asit bulunur.

Ceviz hangi familyadandır?

Juglandaceae

BeğenmedimBeğendim (No Ratings Yet)
Loading...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here